opwerkken-of-terugleveren-hezelaer

Opwekken of terugleveren… Hoe zit dat eigenlijk?

Bron: zelfenergieproduceren.nl

Dat zonnepanelen energie opwekken is inmiddels wel bekend. De omvormer laat zien hoeveel energie je opwekt. Je maakt altijd meteen gebruik van de stroom die de zonnepanelen opwekken. De stroom die je niet meteen gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. De meter in de meterkast registreert deze als teruglevering. De opgewekte elektriciteit die je meteen van de zonnepanelen gebruikt, zie je hierop niet terug.

Het verschil tussen de opwekking en terugleveren is de elektriciteit die je zelf meteen van de zonnepanelen gebruikt in huis. De salderingsregeling is onderdeel van de Elektriciteitswet (artikel 31c) en wordt uitgevoerd op de jaarafrekening, door je energieleverancier. In de Elektriciteitswet valt te lezen dat teruglevering van elektriciteit onbeperkt gesaldeerd moet worden met het verbruik uit het net. Is de teruglevering hoger dan het verbruik uit het net, dan ontvang je hiervoor een “redelijke” vergoeding. Deze vergoeding is bij elke energieleverancier anders.

Het salderen van teruglevering is niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter. Of je een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter hebt is dus niet van belang, omdat de salderingsregeling wettelijk is vastgelegd. Onderaan de streep ontvang je daarom altijd dezelfde vergoeding.

Enkel- en dubbeltarief

In het leveringscontract dat je afsluit met de energieleverancier bepaal je tegen welk tarief je wordt afgerekend. Welk tarief je kiest maakt over het algemeen niet uit als je zelf elektriciteit opwekt. Alleen als je ná salderen nog verbruik uit het net overhoudt en je verbruikt dit in het lage tarief, is het voordeliger om dubbeltarief te kiezen.

De meeste energieleveranciers salderen echter ook de teruglevering die overblijft in het hoge tarief met het verbruik uit het net in het lage tarief. Vraag jouw energieleverancier voor de zekerheid altijd hoe ze de saldering uitvoeren.

Overzicht