Negatieve energieprijzen? Zet thuis je zonnepanelen uit!

Heb je thuis zonnepanelen en wil je je energiekosten verder verlagen? Veel omvormerfabrikanten bieden de mogelijkheid om de energieopwekking van je zonnepanelen (tijdelijk) te stoppen. En da’s handig bij dynamische energietarieven, want dat kan helpen om kosten te besparen.

 

Wat te doen?

  • Check of jouw omvormer compatibel is met dynamische energietarieven. Raadpleeg daartoe de handleiding of neem contact op met de fabrikant.
  • Stel de omvormer in om de energieopwekking automatisch te stoppen bij te lage/ negatieve energietarieven. Meestal kan dat via de bijbehorende app of webportal.
  • Bepaal jouw tariefgrens, dus de prijsstelling waarbij jij de opwekking wilt stoppen. Dit is het tarief waarbij de kosten voor energieopwekking hoger worden dan de opbrengst van de opgewekte energie.

 

Wat levert het jou op?

  • Om te beginnen realiseer je een kostenbesparing. Door de opwekking te stoppen bij hoge tarieven, vermijd je teruglevering van energie aan het net tegen ongunstige tarieven.
  • En wat te denken van de efficiency?! Je optimaliseert het gebruik van jouw zonnepanelen door de opwekking af te stemmen op gunstige tarieven.

 

Hoe stel je dit in?

  • Log in op jouw omvormer portal of app.
  • Ga naar de instellingen voor dynamische tarieven.
  • En voer de gewenste tariefgrens in waarboven je de opwekking wilt stoppen.

 

Bij welk tarief moet je dit nu instellen?

Stel een tarief in waarbij de kosten voor energieopwekking hoger zijn dan wat je zou ontvangen bij teruglevering aan het net. Bij een dynamisch energiecontract zit het zo:

Ik lever per jaar minder terug dan ik verbruik
Als je jaarlijks meer verbruikt dan je teruglevert, loont het pas wanneer de stroomprijs negatiever is dan de energiebelasting. In 2024 geldt dit bij ongeveer € -0,12 per kWh exclusief 21% btw, mits je jaarverbruik onder 10.000 kWh blijft. Je mag de energiebelasting namelijk jaarlijks tegen elkaar wegstrepen.

Ik lever per jaar meer terug dan ik verbruik
Wanneer je meer teruglevert dan je verbruikt, kan het al bij een hogere (minder negatieve) stroomprijs interessant zijn om de zonnepanelen uit te schakelen.

Met enige aandacht kun je eenvoudig kosten besparen en efficiënter omgaan met jouw energieopwekking. Ons advies: neem actie en profiteer van de voordelen van dynamische energietarieven!

Overzicht