Marktupdate energieprijzen | augustus 2024

Welke prijsontwikkelingen hebben zich de afgelopen maand voorgedaan op de energiemarkt? En welke factoren hebben de energieprijzen gedurende de afgelopen maand beïnvloed? Lees erover in de blog van trading expert Rex Bolsius.

De spotmarkt met dynamische prijzen
Elektriciteit
De gemiddelde prijs voor handelaren op de spotmarkt voor elektriciteit was gedurende de maand juli 0,06503 €/kWh. Er is nauwelijks sprake van verschil vergeleken met de maand ervoor. Toen was het gemiddeld tarief 0,06637 €/kWh. De gedaalde prijzen voor gas en koolstofrechten zorgden voor een drukkend effect op de prijs van elektriciteit. Echter, het verbruik in grote delen van Europa nam toe vanwege de hogere vraag naar koeling. Dit werd veroorzaakt door hittegolven waar veel landen last van hadden. Omdat de markten van het vasteland sterk met elkaar verbonden zijn zorgde deze hogere vraag ook bij ons voor een hogere prijs.

Gas
Aan het begin van de maand zagen we op de spotmarkt voor gas een lichte daling. Het dieptepunt van de maand werd bereikt op 11 juli, toen de marktprijs slechts  0,3002 €/m³ bedroeg, het laagste punt sinds medio mei. Daarna steeg de prijs weer. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van een storing in de Visund-gasfabriek in Noorwegen, en problemen bij de Freeport LNG-terminal in de VS. De gemiddelde prijs over heel de maand lag uiteindelijk op 0,3143 €/m³,  iets lager dan de maand ervoor, toen dit 0,3354 €/m³ was.

De termijnmarkt met vaste prijzen
Elektriciteit
Vergelijkbare trends zijn waarneembaar op de lange termijnmarkten. De prijs van elektriciteit met levering in 2025 daalde aanvankelijk tot een dieptepunt van 0,08452 €/kWh op 15 juli, waarna deze prijs weer ging stijgen. Vooral de laatste paar dagen van de maand ging het hard, gedreven door de stijgende gasprijzen. Uiteindelijk sloot de markt op de laatste dag van juli op een prijs van 0,09104 €/kWh, het hoogste niveau sinds 3 juni.

Gas
Op de lange termijnmarkt voor gas, met levering in 2025, steeg het tarief van het laagste punt van 0,3522 €/m³ op 10 juli naar 0,3825 €/m³. Dat betekent een stijging van bijna 9%. Omdat enkele belangrijke gaslanden de afgelopen tijd kampte met productieproblemen, en vanwege aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten, zijn handelaren bezorgd over het toekomstige aanbod.

Overzicht