Marktupdate energieprijzen | september 2024

Welke prijsontwikkelingen hebben zich de afgelopen maand voorgedaan op de energiemarkt? En welke factoren hebben de energieprijzen gedurende de afgelopen maand beïnvloed? Lees erover in de blog van trading expert Rex Bolsius.

De spotmarkt met dynamische prijzen
Gas
Gedurende de maand augustus zagen we veel beweging op verschillende markten. Zo ook de spotmarkt voor gas. Eind juli zagen we al dat de prijs op deze markt aan het toenemen was en deze trend zette zich voort in de opvolgende maand. De piek werd bereikt op 13 augustus toen de prijs uitkwam op 0,3893 €/m³, het hoogste niveau sinds december vorig jaar. De gemiddelde maandprijs was 0,3663 €/m³ wat zo’n 10% hoger is dan het gemiddelde van juli. De belangrijkste oorzaken van deze forse stijging zijn de inval van Oekraïne op Russisch grondgebied en verder opgelopen spanningen in het Midden-Oosten, die beide hebben geleid tot toegenomen zorgen over het aanbod.

Elektriciteit
De gestegen prijzen op de gasmarkt kwamen ook tot uiting in hogere prijzen op de spotmarkt voor elektriciteit. De gemiddelde prijs op de markt lag in augustus op 0,07710 €/kWh, wat ongeveer 18,5% hoger is dan het gemiddelde van juli, wat uitkwam op 0,06503 €/kWh. Naast de gestegen gasprijs had ook een lagere productie van zowel zon- als windenergie en hogere prijzen voor koolstofrechten invloed op deze stijging.

De termijnmarkt met vaste prijzen
Gas
Ook op de lange termijnmarkt voor gas werd een nieuw jaarrecord gehaald. Op 16 augustus moesten handelaren 0,41418 €/m³ betalen voor gas met levering in 2025, wat de hoogste stand was sinds 28 november 2023. Positief nieuws dat de Europese gasvoorraden eerder dan verwacht voor 90% van de capaciteit gevuld waren zorgde later in de maand echter wel voor een daling van de prijs. Uiteindelijk sloot de markt op de laatste dag van augustus op 0,39934 €/m³.

Elektriciteit
De prijs voor elektriciteit met levering in 2025 heeft afgelopen maand net niet de grens van 10 cent per kWh bereikt. De hoogste prijs van de maand kwam uit op 0,09656 €/kWh, welke bereikt werd op 19 augustus. De laatste keer dat de prijs wel boven deze grens lag was op 1 december afgelopen jaar. De maand werd afgesloten op een prijs van 0,09312 €/kWh.

Overzicht