Marktupdate energieprijzen | oktober 2024

Wat waren afgelopen maand de prijsontwikkelingen op de energiemarkt? Welke factoren kunnen de energieprijzen gedurende de komende periode beïnvloeden? De antwoorden op deze en andere belangrijke vragen rondom de energieprijzen lees je in deze blog van trading expert Rex Bolsius.

De spotmarkt met dynamische prijzen
Gas
In de maand september zagen we de prijs op de spotmarkt voor gas initieel dalen. Een verhoogd aanbod aan LNG en een verminderde vraag door verslechterde economische vooruitzichten waren de belangrijkste oorzaken. Na het nieuws dat Azerbeidzjan vanaf januari gas door Oekraïne naar Europa zal gaan transporteren bereikte de prijs op 20 september een dieptepunt van 0,3340 €/m³. Aan het einde van de maand steeg de gasprijs echter weer vanwege de verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten, en door het koudere weer. De gemiddelde maandprijs kwam uiteindelijk neer op 0,3547 €/m³, ongeveer 3% lager dan die van augustus.

Elektriciteit
De gemiddelde prijs op de spotmarkt voor elektriciteit was afgelopen maand 0,07787 €/kWh. Dit is een kleine stijging ten opzichte van augustus, toen deze gemiddelde prijs 0,07710 €/kWh was. De belangrijkste oorzaak van deze stijging is dat zonnepanelen deze maand minder energie hebben geproduceerd. Deze daling kon niet volledig worden opgevangen door de lagere gasprijzen en de iets toegenomen productie uit windmolens.

De termijnmarkt met vaste prijzen
Gas
De gasdeal met Azerbeidzjan heeft ook gezorgd voor lagere prijzen op de lange termijnmarkten. De prijs die handelaren betalen voor gas met levering in 2025 daalde op 19 september tot 0,3399 €/m³, de laagste prijs sinds 1 mei. Toen er wat onzekerheden ontstonden over de precieze invulling van deze deal, steeg gedurende de opvolgende dagen de gasprijs echter weer. Ook de escalatie in het conflict tussen Israël en Libanon zorgde voor meer onzekerheid over het toekomstige aanbod en dus ook voor een hogere marktprijs. Uiteindelijk sloot de markt aan het einde van de maand op 0,3745 €/m³.

Elektriciteit
De trend die zichtbaar is op de lange termijn gasmarkt is ook zichtbaar op de markt voor elektriciteit. De laagste prijs van de maand voor levering in 2025, die op 19 september werd bereikt, kwam uit op 0,08013 €/kWh. Dit is ongeveer 17% lager dan het toppunt van medio augustus toen handelaren 0,09656 €/kWh moesten betalen. De maand werd afgesloten met een marktprijs van 0,08549 €/kWh.

Overzicht