Netbeheerkosten en energiebelasting 2025: wat betekent dit voor jouw energiekosten?

Per 1 januari 2025 gaat de energiebelasting op gas en elektriciteit opnieuw omlaag. Deze verlaging is goed nieuws voor bedrijven die veel energie verbruiken, maar de uiteindelijke impact op je energiekosten hangt af van verschillende factoren. Naast de verlaging van de belasting zijn er namelijk ook andere kostenposten die invloed hebben op de totaalprijs, zoals de netbeheerkosten, die juist zullen stijgen. In deze blog leggen we uit wat de verlaging van de energiebelasting voor jou betekent, en welke andere elementen je energiekosten kunnen beïnvloeden.

Lagere energiebelasting op gas en elektriciteit in 2025

De overheid heeft in het Belastingplan 2025, gepresenteerd op Prinsjesdag, besloten de energiebelasting op gas en elektriciteit te verlagen. Deze verlaging komt vooral bedrijven met een hoog energieverbruik ten goede. Het doel van de verlaging is om de energiekosten te verlichten, zowel voor huishoudens als bedrijven. De verlaging geldt als volgt:

Let op: De tarieven die in de bovenstaande tabel worden genoemd voor de energiebelasting op elektriciteit en gas voor 2024 en 2025 zijn gebaseerd op het Belastingplan 2025, gepresenteerd op Prinsjesdag. Het is echter belangrijk om te weten dat deze tarieven nog niet definitief zijn. Het kabinet kan de tarieven in december 2024 nog aanpassen. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is over eventuele wijzigingen, zullen deze worden doorgevoerd en gecommuniceerd. Houd dus rekening met mogelijke wijzigingen in de tarieven voordat ze definitief worden.

Wat betekent dit voor jouw energiekosten?

De verlaging van de energiebelasting kan je energiekosten in 2025 iets verlagen, maar de werkelijke besparing hangt af van je energieverbruik en het soort contract dat je hebt. Bedrijven met een hoog energieverbruik zullen de verlaging van de belasting waarschijnlijk merken, maar de besparing kan relatief klein zijn in vergelijking met andere kostenposten die invloed hebben op de totale energiekosten.

Netbeheerkosten: verwachte stijging in 2025

De ACM heeft in september 2024 al laten weten dat de transporttarieven voor huishoudens en bedrijven in 2025 met ca. 11% zullen stijgen. De tariefontwikkelingen verschillen per type afnemer en per netbeheerder. Dit komt doordat het stroomnet flink moet worden uitgebreid. Door de groei in duurzame energieproductie, zoals zonne- en windenergie, is er meer vraag naar elektriciteit. Het huidige netwerk is echter niet voldoende voorbereid op deze toename, waardoor er aanzienlijke investeringen nodig zijn in de uitbreiding van het netwerk.

Netbeheer Nederland heeft aangegeven dat de kosten voor het beheer van het netwerk door deze uitbreiding zullen stijgen. Dit zal zich waarschijnlijk vertalen naar hogere netbeheerkosten, die door de netbeheerders worden doorberekend aan de eindgebruikers. Dit betekent dat je mogelijk hogere netbeheerkosten zult zien in je energiecontract, met een verwachte prijsstijging van ongeveer € 5,- per maand voor een gemiddeld huishouden (inclusief btw).

Wat kun je zelf doen om energiekosten te beheren?

Hoewel de verlaging van de energiebelasting je kosten kan verlagen, is het ook verstandig om je energieverbruik actief te beheren. Door te investeren in energie-efficiënte apparaten, het aanpassen van je verbruikspatronen, of zelfs het overwegen van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, kun je je energiekosten verder reduceren.

(Lees hier meer over hoe je je bedrijf kan verduurzamen en energie kan besparen)

Daarnaast is het verstandig om je energiecontracten regelmatig te herzien en zo gunstig mogelijk in te kopen. Wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van netbeheerkosten, energiebelasting en prijsfluctuaties op de energiemarkt. Zo kun je altijd de beste keuzes maken voor jouw energieverbruik en -kosten.

 

Overzicht